Skip to main content

Last van schouder-
klachten?

Een gezonde schouder beweegt goed en pijnloos in verschillende richtingen. Heeft u last van uw schouder, dan komt dat meestal door overbelasting of door een verkeerde beweging. Schouderklachten zorgen ervoor dat u simpele, dagelijkse dingen lastig of niet meer kunt doen.

Wilt u hulp bij uw schouderklachten?
Neem dan contact op met Fysio-Aktief.

Of maak online een afspraak via ons patiëntportaal.

Hoe ontstaan schouderklachten?

De schouder is een complex gewricht. Ook is uw schouder het meest beweeglijke gewricht van uw lichaam. Schouderklachten kunnen ontstaan door een overbelasting of blessure door een trauma (luxatie of val) of door slijtage.

De meeste schouderklachten zijn aspecifieke of mild specifieke klachten. Dat wil zeggen dat er geen structuren kapot zijn in de schouder, maar dat de klachten zijn ontstaan door verkeerd gebruik.

Behandeling van schouderklachten

De behandeling van schouderklachten begint bij een uitgebreid vraaggesprek en lichamelijke testen. Als het nodig is, vullen we dit aan met beeldvormende diagnostiek zoals echografie, om meer duidelijkheid te krijgen over hoe de spieren, pezen en slijmbeurs er uit zien.

Na het stellen van de diagnose stelt de fysiotherapeut samen met u een behandelplan op. Dit behandelplan kan bestaan uit diverse onderdelen. We maken veelal gebruik van mobilisatietechnieken voor spieren, bindweefsel en het gewricht (passieve beweegtechnieken) om een pijnvrije beweging te realiseren. Na het verbeteren van beweging, is training van actieve (spier)functies een noodzaak om de schouder weer belastbaar te krijgen.


Specialisaties bij schouderklachten

Voor het behandelen van schouderklachten passen wij de volgende specialisaties toe. Op basis van uw specifieke klacht bieden wij een persoonlijk behandelplan aan.

Kijk verder via de relevante specialisaties of neem contact op om een afspraak te maken.


Veel voorkomende schouderklachten

Peesontsteking (tendinitis)

Pezen zitten aan het eind van spieren en verbinden de spieren met de botten. Een peesontsteking (tendinitis) kan verschillende oorzaken hebben:

  • Blessure of overmatige prikkeling: door het teveel herhalen van een beweging of het te veel belasten van een spier door fanatiek sporten. Ook is een peesontsteking onderdeel van RSI (Repetitive Strain Injury).
  • Lichamelijke factoren zoals beenlengteverschil, een voetafwijking of een onderliggende reumatische aandoening
  • Botten en gewrichten: instabiele gewrichten of botontkalking (osteoporose).

Dit is voornamelijk bij mensen boven de 40 jaar. Verschil tussen peesontsteking en slijmbeursontsteking Een peesontsteking lijkt veel op een slijmbeursontsteking. Beide hebben te maken met een blessure of overbelasting van je spier en in beide gevallen zwelt de pees op en gaat het ontsteken. Het verschil tussen een peesontsteking en een slijmbeursontsteking is het soort pijn: bij een slijmbeursontsteking is de pijn vrij dof terwijl de pijn bij een peesontsteking heel scherp is. De ontstekingen komen vaak samen voor.

Frozen shoulder

Een frozen shoulder is letterlijk vertaald een bevroren schouder. Dit is de algemene term voor bewegingsverlies in de schouder. Heeft u last van een frozen shoulder, dan kunt u uw schouder en arm slecht gebruiken. De klachten beginnen met een pijnlijke en stijve schouder. Daarna kunt u plotseling een hevige pijn voelen in de schouder, waardoor u uw arm niet of nauwelijks meer kunt bewegen.

De oorzaken van een frozen shoulder zijn niet altijd bekend, maar kunnen te maken hebben met een onderliggend ontstekingsproces. Een frozen shoulder kan ontstaan:

  • na een val of na ontwrichting van de schouder;
  • als reactie op een peesontsteking of slijmbeursontsteking aan de schouder;
  • na een beroerte;
  • na langdurige bewegingsbeperking door een ongeluk of operatie aan het schoudergewricht.

Iedere situatie die ervoor zorgt dat u uw schouder of arm niet goed kan bewegen, vormt een risico en kan leiden tot een frozen shoulder. Uit onderzoek is gebleken dat een frozen shoulder vaker voorkomt bij mensen met diabetes, hartproblemen of schildklieraandoeningen.

Impingement syndroom

Bij een impingement syndroom zit het weefsel onder het schouderdak ingeklemd tussen de schouderkop en schouderdak. Soms is de vernauwing aangeboren en soms komt de vernauwing door het aangroeien van bot. Bepaalde sporten en beroepen waarbij de schouder hoog wordt geheven, kunnen een extra overbelasting veroorzaken. De inklemming kan ook komen door verkalking. De verkalking ontstaat door kleine beschadigingen in de slijmbeurs of pees.

De belangrijkste pijnklachten bij het impingement syndroom zijn pijn en bewegingsbeperking. De pijn is eerst kort aanwezig, maar wordt uiteindelijk constant. U voelt pijn als u uw arm van uw lichaam af beweegt en wanneer u werkzaamheden uitvoert boven schouderhoogte.

Onze specialisten die uw nekklachten behandelen

De getoonde specialisten zijn gespecialiseerd in schouderklachten en zullen u met uw klacht helpen.

Paul den Hollander
René Verbeek
Jonno Teegelbeckers
Ellen Benningen
Jesse Huurman
Julian Verbeek
Esther Kliphuis
Malou Spoelstra

De weg naar een betere gezondheid

Bent u benieuwd of de therapeuten van Fysio-Aktief u kunnen helpen? Heeft u een specifieke klacht of doorverwijzing van een arts of specialist? Neem nu contact met ons op en maak een eerste afspraak. De therapeuten van Fysio-Aktief staan voor u klaar!

Of maak online een afspraak via ons patiëntportaal.