Skip to main content

Last van hand- of polsklachten

Heeft u last van uw hand of pols? Dat is vaak erg vervelend. U gebruikt uw handen de hele dag, waardoor de klachten een grote invloed hebben op uw dagelijks leven. Fysiotherapie helpt bij klachten door overbelasting.

Wilt u hulp bij uw hand- of polsklachten?
Neem dan contact op met Fysio-Aktief.

Of maak online een afspraak via ons patiëntportaal.

Hoe ontstaan hand- en polsklachten?

Met de onderkant van uw onderarm vormen de handwortelbeentjes uw polsgewricht. De vijf middenhandsbeentjes vormen de basis voor uw vingers. Uw vingers bestaan uit veertien vingerkootjes. Zenuwen, banden en spieren spelen een belangrijke rol bij het actief laten bewegen van gewrichten.

Klachten aan uw hand of pols kunnen ontstaan nadat u plotseling terecht bent gekomen op uw hand of pols (trauma), door een verkeerde werkhouding of doordat er sprake is van overbelasting.

Meestal zijn hand- en polsklachten a-specifiek. Dat betekent dat er geen sprake is van kapot weefsel maar van overbelasting of verkeerd gebruik.

Specialisaties bij hand- en polsklachten

Voor het behandelen van hand- en polsklachten passen wij de volgende specialisaties toe. Op basis van uw specifieke klacht bieden wij een persoonlijk behandelplan aan.

Kijk verder via de relevante specialisaties of neem contact op om een afspraak te maken.


Veel voorkomende hand- en polsklachten

Artrose van de hand

Veel mensen van 55 jaar en ouder hebben last van artrose in de hand. De meeste mensen hebben er geen last van. Artrose van de hand ontstaat wanneer het kraakbeenlaagje slijt en het gladde oppervlak ruw en onregelmatig wordt. Deze slijtage is een natuurlijk proces bij het ouder worden. Ook kan het worden veroorzaakt door langdurige overbelasting van de handgewrichten, letsel aan de handgewrichten of een auto-immuunziekte, zoals reuma.

Carpale tunnel syndroom

Het carpale tunnelsyndroom is een beknelling van de zenuw die loopt in het midden van de arm in de overgang van de onderarm naar de hand ter hoogte van de pols (carpale tunnel). In deze tunnel lopen de buigpezen van de vingers en de zenuw. De beknelling komt vaak door een zwelling van de bekleding van de pezen. Hormonen spelen hierbij een belangrijke rol.

Mensen met reuma of suikerziekte hebben vaak last van het carpale tunnelsyndroom. U voelt een dof, tintelend of pijnlijk gevoel rondom de duim en vingers. De pijn kan uitstralen naar de onderarm, elleboog en schouder.

Triggerfinger

Bij een triggerfinger is de buigpees van uw vinger ontstoken. Deze pees loopt van de handpalm naar uw vinger toe. Door de ontsteking zwelt de pees op. Uw vinger komt in gebogen stand vast te zitten; net alsof u de trekker van een pistool met die vinger overhaalt. Een triggerfinger komt vooral voor bij vrouwen tussen de 45 en 65 jaar en wordt veroorzaakt door overbelasting of stevige, langdurige druk op de pezen in je vingers.

Onze specialisten die uw hand- en polsklachten behandelen

De getoonde specialisten zijn gespecialiseerd in hand- en polsklachten en zullen u met uw klacht helpen.

Paul den Hollander
René Verbeek
Ellen Benningen
Esther Kliphuis
Julian Verbeek
Jesse Huurman

De weg naar een betere gezondheid

Bent u benieuwd of de therapeuten van Fysio-Aktief u kunnen helpen? Heeft u een specifieke klacht of doorverwijzing van een arts of specialist? Neem nu contact met ons op en maak een eerste afspraak. De therapeuten van Fysio-Aktief staan voor u klaar!

Of maak online een afspraak via ons patiëntportaal.