Skip to main content

Last van rugklachten?

Rugklachten of klachten aan de wervelkolom zijn de meest voorkomende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat van een persoon. Zo’n 80-90% van de volwassenen heeft wel eens last van zijn of haar rug. Soms met uitstraling naar de billen of benen.

Wilt u hulp bij uw rugklachten?
Neem dan contact op met Fysio-Aktief.

Of maak online een afspraak via ons patiëntportaal.

Hoe ontstaan rugklachten?

De rug bestaat in totaal uit 7 nekwervels, 12 borstwervels (middenrug) en 5 lumbale wervels (onderrug). De laagste wervel is verbonden met de top van het heiligbeen. Tussen twee wervels zit een tussenwervelschijf.De wervelkolom wordt onder andere gestabiliseerd door kapsels, banden en een groot peesblad. Het actieve spiersysteem (diepe buik- en diepe rugspieren) hebben een belangrijke functie in beweging, coördinatie en stabiliteit van de wervelkolom.

De meeste rugklachten ontstaan tussen het twintigste en vijftigste levensjaar door overbelasting of verkeerde houding. In slechts 5% van alle rugklachten is de oorzaak een ziekte of afwijking, zoals een hernia, een wervelbreuk door ingezakte tussenwervelschijven of ernstige slijtage van de rug.

Behandeling van rugklachten

Een goede behandeling van rugklachten bestaat uit het stellen van een juiste diagnose. Wij stellen de diagnose op basis van een uitgebreid gesprek in combinatie met een uitvoerig lichamelijk onderzoek en diverse testen. Bij langdurige of ernstige rugpijn kan beeldvormende diagnostiek zoals een MRI scan of röntgenfoto meerwaarde bieden.

De behandeling van rugklachten bestaat meestal uit een combinatie van verschillende interventies. Belangrijk doel is het verbeteren van uw bewegingsvrijheid en het bieden van verlichting van pijn bij bewegen. Dit doen we met manuele mobilisatie technieken (manuele therapie).

Rugscholing (Rug Revalidatie Training) is een trainingsmethode waarbij de rug wordt versterkt door het doen van gerichte oefeningen. In deze trainingen worden buik- rug, bil en beenspieren getraind om de rug belastbaar te krijgen voor het algemeen dagelijks bewegen en/of sport.


Specialisaties bij rugklachten

Om schouderklachten te verhelpen passen wij de volgende specialisaties toe. Op basis van uw specifieke klacht bieden wij een persoonlijk behandelplan aan.

Kijk verder via de relevante specialisaties of neem contact op om een afspraak te maken.


Veel voorkomende rugklachten

Aspecifieke rugpijn
Aspecifieke lage rugpijn is pijn tussen de onderste ribben en bilplooien, zonder specifieke lichamelijke oorzaak. Soms ervaart u ook uitstraling in een been. De oorzaak is vaak overbelasting van spieren en/of gewrichten van de lendewervelkolom of borstwervelkolom. Voor dit type lage rugklachten kunt u bij Fysio-Aktief terecht voor een speciaal beweegprogramma: de Rug Revalidatie Training. Door de training vergroot u de belastbaarheid van uw rug.
Specifieke lage rugpijn

Specifieke lage rugpijn is rugpijn waarbij de oorzaak van de klachten zichtbaar is en er een diagnose is gesteld. Een MRI-scan of ene röntgenfoto geven een duidelijk beeld van de kwaliteit van de wervelkolom. Op basis van deze informatie zal de behandeling worden opgezet. Specifieke lage rugpijn kan zijn:

  • Uitstralingspijn in beide benen – lumbale kanaalstenose
  • Hernia in de onderrug - lumbale hernia
  • Verschoven lumbale wervel -spondylolisthesis

Onze specialisten die uw rugklachten behandelen

De getoonde specialisten zijn gespecialiseerd in rugklachten en zullen u snel met uw klacht helpen.

Paul den Hollander
René Verbeek
Ellen Benningen
Esther Kliphuis
Julian Verbeek
Title
Title

De weg naar een betere gezondheid

Bent u benieuwd of de therapeuten van Fysio-Aktief u kunnen helpen? Heeft u een specifieke klacht of doorverwijzing van een arts of specialist? Neem nu contact met ons op en maak een eerste afspraak. De therapeuten van Fysio-Aktief staan voor u klaar!

Of maak online een afspraak via ons patiëntportaal.