Rugklachten

Rugklachten of klachten aan de wervelkolom zijn de meest voorkomende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat van een persoon. Zo’n 80-90% van de volwassenen heeft wel eens last van zijn of haar rug. Soms met uitstraling naar de billen of benen.

Hoe ontstaan rugklachten?

De meeste rugklachten ontstaan tussen het twintigste en vijftigste levensjaar door overbelasting of verkeerde houding. In slechts 5% van alle rugklachten is de oorzaak een ziekte of afwijking, zoals een hernia, een wervelbreuk door ingezakte tussenwervelschijven of ernstige slijtage van de rug.

Hoe ziet de rug er uit?

De rug bestaat in totaal uit 7 nekwervels, 12 borstwervels (middenrug) en 5 lumbale wervels (onderrug). De laagste wervel is verbonden met de top van het heiligbeen.
Tussen twee wervels zit een tussenwervelschijf.De wervelkolom wordt onder andere gestabiliseerd door kapsels, banden en een groot peesblad. Het actieve spiersysteem (diepe buik- en diepe rugspieren) hebben een belangrijke functie in beweging, coördinatie en stabiliteit van de wervelkolom.

Behandeling

Een goede behandeling van rugklachten bestaat uit het stellen van een juiste diagnose. Wij stellen de diagnose op basis van een uitgebreid gesprek in combinatie met een uitvoerig lichamelijk onderzoek en diverse testen. Bij langdurige of ernstige rugpijn kan beeldvormende diagnostiek zoals een MRI scan of röntgenfoto meerwaarde bieden.

De behandeling van rugklachten bestaat meestal uit een combinatie van verschillende interventies. Belangrijk doel is het verbeteren van uw bewegingsvrijheid en het bieden van verlichting van pijn bij bewegen. Dit doen we met manuele mobilisatie technieken (manuele therapie).

Rugscholing (Rug Revalidatie Training) is een trainingsmethode waarbij de rug wordt versterkt door het doen van gerichte oefeningen. In deze trainingen worden buik- rug, bil en beenspieren getraind om de rug belastbaar te krijgen voor het algemeen dagelijks bewegen en/of sport.

Veel voorkomende aandoeningen

Aspecifieke lage rugpijn is pijn tussen de onderste ribben en bilplooien, zonder specifieke lichamelijke oorzaak. Soms ervaart u ook uitstraling in een been. De oorzaak is vaak overbelasting van spieren en/of gewrichten van de lendewervelkolom of borstwervelkolom. Voor dit type lage rugklachten kunt u bij Fysio-Aktief terecht voor een speciaal beweegprogramma: de Rug Revalidatie Training. Door de training vergroot u de belastbaarheid van uw rug.
Specifieke lage rugpijn is rugpijn waarbij de oorzaak van de klachten zichtbaar is en er een diagnose is gesteld. Een MRI-scan of ene röntgenfoto geven een duidelijk beeld van de kwaliteit van de wervelkolom. Op basis van deze informatie zal de behandeling worden opgezet. Specifieke lage rugpijn kan zijn: • Uitstralingspijn in beide benen – lumbale kanaalstenose • Hernia in de onderrug - lumbale hernia • Verschoven lumbale wervel -spondylolisthesis