Obesitas

Ernstig overgewicht of obesitas is sinds 1998 officieel geregistreerd als chronische ziekte. Bij obesitas is er sprake van een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam dat dit aanleiding geeft tot gezondheidsrisico’s. De overmatige vetstapeling wordt veroorzaakt door een verstoring in de energiebalans; de hoeveelheid voedsel die wordt geconsumeerd overstijgt de hoeveelheid die nodig is voor de lichamelijke activiteit.

Wanneer is er sprake van obesitas?

De ‘Body Mass Index’ (BMI) berekent de verhouding tussen uw lengte en gewicht. Bij een BMI-score tussen de 18,5 en de 25 is sprake van een gezond gewicht. Een score tussen de 25 en de 30 geeft overgewicht aan en een BMI-score van 30 of hoger betekent dat men obesitas heeft.
Is de BMI 40 of hoger, dan spreken we van morbide obesitas, ofwel ziekelijk overgewicht.
Als er eerder gezondheidsklachten voordoen, zoals diabetes, gewrichtsproblemen, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten, dan is bij een BMI van 35 mogelijk al sprake van morbide obesitas.

Fysio-Aktief helpt u graag op deskundige wijze!

Bij de behandeling van obesitas werken diverse hulpverleners samen, zoals de huisarts, psycholoog, diëtist en de fysiotherapeut. De fysiotherapeut helpt u met het opbouwen van spierkracht, conditie en gewichtsverlies.