Heupklachten

Heupklachten kunnen op iedere leeftijd ontstaan. Heeft u last van uw heup, dat kan erg veel belemmeringen geven in het dagelijks functioneren.

Hoe ontstaan heupklachten?

Oorzaken van heupklachten zijn divers. Veel heupklachten zijn zogeheten a-specifieke klachten. Dit betekent dat er geen slijtage of letsel is, maar dat er sprake is van een vorm van overbelasting van spieren, pezen of het gewricht. Heupklachten op oudere leeftijd kunnen ontstaan door slijtage (artrose).

Fysio-Aktief helpt u graag op deskundige wijze!

Fysio-Aktief heeft de specialisten in huis die u verder kunnen helpen met uw heupklachten.

Na een uitgebreid onderzoek en specifieke testen zal er duidelijk worden wat voor klachtenbeeld u heeft en hoe dit het beste behandeld kan worden. Om te bepalen wat voor soort heupklachten u heeft, doet de fysiotherapeut een uitgebreid onderzoek dat bestaat uit een vraaggesprek en diverse lichamelijke testen.

Voor behandeling van heupklachten zetten we een combinatie in van therapieën, zoals manuele therapie, dry needling en oefentherapie.

Veel voorkomende aandoeningen

Heupartrose of coxartrose komt veel voor. Door slijtage van het kraakbeen van de heup, beweegt de heup niet meer soepel en voelt het stijf aan. Heupartrose is een degeneratieve aandoening. Bij zeer ernstige gewrichtsslijtage kan zelfs het bot worden aangetast. De beschermende werking van het kraakbeen is dan volledig verdwenen. Bij lichte coxartrose is fysiotherapie zeer effectief. De behandeling richt zich op het mobiliseren van het gewricht en het sterk houden van de spieren om het gewricht heen door oefentherapie. Is er sprake van ernstige slijtage, dan is een operatie soms noodzakelijk. Bent u geopereerd aan uw heup of krijgt u binnenkort een operatie? De therapeuten van Fysio-Aktief helpen u in de revalidatie. Revalidatie na een THP (totale heup prothese) start met behandelingen aan huis. Neemt u voorafgaand aan uw operatie contact met ons op.
Liespijn komt vooral bij jonge sporters voor. De liesstreek een druk anatomisch kruispunt. Botten, zenuwen, spieren, pezen, bloedvaten van de buik, het bovenbeen en het bekken komen hier bijeen. Liespijn heeft verschillende oorzaken: het kan te maken hebben met gewrichten pezen of kapsels en met organen. Ook kunnen de wervelkolom, het bekken en het heupgewricht betrokken zijn bij de liesklachten. Behandeling kan bestaan uit manuele therapie en oefentherapie, aangevuld met dry needling.
Slijmbeursontsteking van de heup of bursitis van de heup ontstaat door overbelasting van de heup of door een val. Ook bij artrose komt slijmbeursontsteking ook relatief gezien vaker voor. Bij een slijmbeursontsteking in de heup bevindt de pijn zich aan de buitenkant van het bovenbeen. De behandeling van een bursitis bestaat in eerste instantie uit rust, eventueel een injectie en fysiotherapie.