Enkelklachten

Enkelklachten kunnen ontstaan op alle leeftijden. Een onschuldige verstuiking of chronische overbelasting kan leiden tot enkelklachten.
Doordat de enkel dagelijks met lopen en staan veel wordt belast kan dit leiden tot klachten en belemmeringen geven in dagelijks functioneren.

Fysio-Aktief helpt u graag op deskundige wijze!

De therapeuten van Fysio-Aktief kunnen u helpen met uw enkelklachten.
Na een uitvoerig onderzoek aangevuld met een beweeganalyse kan er een diagnose worden gesteld.

Voor de behandeling van klachten aan de onderste extremiteit (knie, enkel en voet) wordt veelal samengewerkt met de podotherapeut.
Een multidisciplinaire aanpak bij enkel en voetklachten geeft veelal een completere aanpak met meer resultaat.
Hieronder vindt u de meest voorkomende klachten van de enkel.

Veel voorkomende aandoeningen

De meest voorkomende enkel klacht is een verzwikte enkel. Dit ontstaat wanneer de voet naar binnen zwikt. Een of meer van de buitenbanden van het enkelgewricht worden dan te ver uitgerekt en kan daarbij scheuren. Een verstuiking van de enkel is onmiddellijk zichtbaar doordat een flinke eivormige zwelling ontstaat aan de buitenzijde van de enkel. De enkel is pijnlijk, vooral bij binnenwaartse beweging en het is moeilijk of onmogelijk om er op te staan. Heeft u te maken met een verzwikte enkel? Laat dit beoordelen door de fysiotherapeut, deze kan u helpen met een goed herstel.
Bij een ontstoken enkel is het vocht in het enkelgewricht ontstoken. Dit komt voor bij mensen die hun enkel te zwaar belasten. Hebt u last van vocht in uw enkel door bijvoorbeeld een verzwikking, dan is direct voldoende rust geven belangrijk. Twijfelt u over wat er aan de hand is? Neem dan contact met ons op, wij beoordelen de klachten en komen met een goed advies.
De achillespees zet de kracht van uw kuitspier over op de enkel zodat u uw voet kunt afzetten. Deze pees krijgt veel duw- en trekkracht te verwerken. Wordt dit teveel, dan beschadigt of scheurt de pees. Achillespeesklachten kunnen leiden tot enkelklachten. Voor een goede diagnose en behandelplan wordt bij een achillespeesblessure de echografie ingezet. Fysio-Aktief heeft gespecialiseerde therapeuten die echografie toepassen bij peesklachten.
Wat is een enkel impingement? Bij enkel impingement is er sprake van inklemming tussen het sprongbeen en het scheenbeen. Een enkel impingement kan ontstaan door een botuitsteeksel (benig impingement) of door gewrichtskapsel (weke delen impingement). Inklemmingsklachten kunnen zowel aan de voor of achterzijde optreden. De diagnose impingement wordt gesteld op basis van beeldvormende diagnostiek (Mri scan. Heeft u te maken met een enkelimpingement? of bent u geopereerd hieraan? De therapeuten van Fysio-Aktief helpen u bij het herstel naar normaal functioneren of hervatting van sport.