Nekklachten

Nekklachten komen vaak voor, zowel bij ouderen als bij jongeren. Meestal gaan de klachten vanzelf over, maar als u langere tijd last heeft van een stijf gevoel, of plotselinge pijnscheuten in de nek, is het verstandig hier naar te laten kijken door een manueel therapeut. Ook pijn of tintelingen in schouders en armen kunnen het gevolg zijn van nekklachten.

Hoe ontstaan nekklachten?

Nekklachten ontstaan vaak door overbelasting van de nekspieren of door het verkeerd gebruiken van de nekspieren en/of nekgewrichtjes. Maar ook infecties, ziekten, een onverwachte beweging of ongeval kunnen nekklachten veroorzaken.

Hoe ziet de nek er uit?

De nekwervelkolom bestaat uit zeven wervels. Tussen elke twee wervels ligt een tussenwervelschijf. Deze schijf zorgt er als gewricht voor dat de wervels

in de wervelkolom kunnen bewegen. De tussenwervelschijven dienen ook als schokdempers.
De spieren in de nek zorgen samen voor het kunnen maken van bewegingen en voor het stabileren van de nek.

Manueeltherapeut

De manueeltherapeut is specialist in het onderzoeken, beoordelen en behandelen van nekklachten.

Veel voorkomende aandoeningen

Facetgewrichten zijn de kleine gewrichtjes van de wervelkolom. Ze verbinden de op elkaar gestapelde wervels met elkaar en zorgen ervoor dat de nek kan bewegen. Elke wervel van de wervelkolom vormt samen met een boven- of onderliggende wervel twee facetgewrichten. De gewrichtsvlakken zitten links en rechts van de wervel, zijn bekleed met kraakbeen en worden omgeven door gewrichtskapsel. Heeft u last van uw facetgewrichten, dan voelt u pijn aan de achterkant van uw nek – meestal aan één zijde. De pijn kan uitstralen naar de schouder.
Osteoartritis wordt ook wel degeneratieve artritis genoemd. Het is een vorm van artrose, waarbij het kraakbeen in een gewricht slijt. Kraakbeen zorgt ervoor dat de botten van een gewricht soepel over elkaar heen kunnen glijden zodat u zich soepel kunt bewegen. Raakt het kraakbeen beschadigd, dan kunnen de botten niet meer zo makkelijk over elkaar heen glijden. Door de beschadiging kan het bot van het gewricht dikker of harder worden, maar er kunnen ook nieuwe stukjes bot (osteofyten) worden gevormd. Door de verandering aan de vorm van het bot kunnen ontstekingen optreden in de weke delen rond de gewrichten, zoals in de spieren, pezen, kapsels en gewrichtsbanden.
Het cervicale houdingssyndroom veroorzaakt pijn in de nek en bovenrug door een verkeerde (werk)houding. De voornaamste klachten zijn pijn, stijfheid en een gevoel van vermoeidheid in de nek. Door een slechte houding kan het TOS-sydroom (Thoracic Outlet Syndroom) ontstaan. De vaat- of zenuwstreng in de nekschouderregio wordt beklemd en dit veroorzaakt tintelingen en een verminderde doorbloeding in uw arm en hand.
Bij een nekhernia (cervicale radiculopathie) raakt een zenuwwortel in de nek zodanig bekneld dat in het verzorgingsgebied van de zenuw klachten ontstaan. Dit uit zich in uitstralikngspijn in de nek, arm en hand.