Enkelklachten

Enkelklachten ontstaan op alle leeftijden. Meestal zijn enkelklachten het gevolg van een verstuiking van de enkel. Bij een verstuiking kunt u een zijwaartse beweging van dit gewricht niet op tijd corrigeren en worden de banden aan de zijkant opgerekt.

Hoe ziet de enkel eruit?

De enkel verbindt de voet met het onderbeen. Het enkelgewricht zit aan het uiteinde van uw onderbeen. Het enkelgewricht bestaat ook uit banden, spieren en kapsel.

 

Fysio-Aktief helpt!

Fysiotherapie helpt bij herstellen van een verzwikking. Om herhaling te voorkomen, ondersteunen we de enkel met tape en een brace. Daarnaast helpen we met revalidatie.
Blijft u langer last houden van uw enkel, dan adviseren we over het bewegen van uw enkel.

Veel voorkomende aandoeningen

De meest voorkomende enkelklacht is een verzwikte enkel. Dit ontstaat wanneer de voet naar binnen zwikt. Een of meer van de buitenbanden van het enkelgewricht worden dan te ver uitgerekt of gescheurd. Een verstuiking van de enkel is onmiddellijk zichtbaar doordat een flinke eivormige zwelling ontstaat aan de buitenzijde van de enkel. De enkel is pijnlijk, vooral bij binnenwaartse beweging en het is moeilijk of onmogelijk om er op te staan.
Bij een ontstoken enkel is het vocht in het enkelgewricht ontstoken. Dit komt voor bij mensen die hun enkel te zwaar belasten. Hebt u last van vocht in uw enkel door bijvoorbeeld een verzwikking, dan is direct voldoende rust geven belangrijk.
De achillespees zet de kracht van uw kuitspier over op de enkel zodat u uw voet kunt afzetten. Deze pees krijgt veel duw- en trekkracht te verwerken. Wordt dit teveel, dan beschadigt of scheurt de pees. Achillespeesklachten kunnen leiden tot enkelklachten.